Galerie primátorů města Olomouce objektivem Jadrana Šetlíka

Otevření čtvrté expozice z dějin města souvisí i s tím, že si letos připomínáme výročí 100 let od vzniku republiky a také 170 let od přijetí zásad volené samosprávy města na jaře roku 1848,“ vysvětluje primátor Staněk jeden z důvodů, proč inicioval vznik nové expozice.

Čtvrtá expozice, která zachycuje vývoj městské samosprávy od přelomového roku 1848, je umístěna v tzv. primátorském salonku před zasedací místností v prvním patře. Tvoří ji textové panely a soubor portrétních fotografií starostů, předsedů a primátorů, kteří stáli v čele města od roku 1850. Autor 19 portrétů, umělecký fotograf Jadran Šetlík, je vytvořil vlastní unikátní metodou přenosu snímků na plátno. V případě již nežijících představitelů města, jejichž obrazy se nedochovaly, použil autor archivní ateliérové fotografie, z nichž opět svou metodou vytvořil portréty.

 

https://www.krajskelisty.cz/olomoucky-kraj/okres-olomouc/19746-19-olomouckych-starostu-a-primatoru-od-roku-1850-objektivem-jadrana-setlika-nova-expozice-na-radnici.htm